Over mij

Wie ben ik?

Agnes Garst

Agnes Garst

Mijn naam is Agnes Garst. De vraag ‘wie ben ik’ stelde ik mijzelf al lange tijd, maar dan in de vorm: Wat is de mens? Wat is het wezenlijke aan een mens? Deze vraag leverde een onderzoekstocht op. Gelukkig blijkt het niet te lukken om een vaste alomvattende omschrijving te geven aan ‘een mens’, ook niet na de universitaire studie psychologie. Het blijft verrassend, wat ik in mijzelf en in anderen tegenkom.

Een stukje achtergrond

Na mijn middelbare school studeerde ik psychologie aan de universiteit. Hier leerde ik kritisch denken, tegelijkertijd begon ik de beperktheid van het denken ook te ontdekken. Hoe vaak geloven we wel niet in gedachten of ideeën die later niet reëel bleken te zijn? Het uitdagen van gedachten is niet voor niets een enorme steunpilaar in de meeste therapie-vormen.

Moeilijkheden

Na het afstuderen ging ik aan het werk, deeltijd als psycholoog. Het bleek een levensperiode vol moeilijkheden te worden, die mij erop wezen dat mijn eigen ’tegel’ ook ingekerfd was met beperkende zelfbeelden en overtuigingen. Hoe kwam ik hier uit?

Ervaringsgericht werken

Dankzij de supervisie die ik genoot en dankzij de AUMM-opleiding kreeg ik zicht op mijn patronen. Het zelf ervaren, door allerhande oefeningen te doen en door me kwetsbaar op te stellen, waren hierbij erg belangrijk. Simpele oefeningen kunnen veel helder maken over de conflicten die we in ons herbergen. Inmiddels heb ik een rijke kist met ‘gereedschappen’; oefeningen waarmee mensen hun patronen helder kunnen krijgen. Dit ophelderen werkt verhelderend; er komen andere mogelijkheden in beeld.

Doorgeven

Met wat ik geleerd en ervaren heb bied ik nu graag ruimte om anderen te ondersteunen bij hun worstelingen en vraagstukken. Weet je welkom, kom ervaren.