Praktijk Centraal Hart

Psychologische Hulpverlening en Relatietherapie Utrecht – Agnes Garst
Agnes Garst

Noodzaak tot verandering

Er is iets dat aan je knaagt. Er zijn nare gevoelens zoals boosheid, neerslachtigheid of angst, die steeds weer terug komen. Of er zijn gebeurtenissen waar je steeds opnieuw in verzeild raakt, in je eigen leven, op je werk of in jullie relatie. Het zijn signalen dat er iets te doen is, dat er iets te leren valt, of dat je iets wilt verwerken. En dit hoef je niet alleen te doen.

Praktijk Centraal Hart – Psycholoog in Utrecht

Wanneer je hebt erkent dat er iets speelt, vraagt het nog de moed om de stap naar therapie te nemen. Om de uitdaging aan te gaan, met een therapeut die bij jou past. Mijn naam is Agnes Garst, ik werk als psycholoog in hartje Utrecht. Je zult merken dat je je snel bij mij op je gemak voelt. Ik luister naar je en verplaats me in je. Ik denk, kijk en voel met je mee. Voor veel mensen is het een behoorlijke opluchting om te vertellen wat er speelt aan iemand die neutraal is, die geen oordeel velt.

Jezelf leren kennen in plaats van veroordelen

Door vragen te stellen en met oefeningen-op-maat help ik je om jezelf beter te leren kennen. Je krijgt meer inzicht in wat er speelt. Je bewustzijn van je eigen aandeel neemt toe. Dit is een confronterende, maar belangrijke stap in het oplossen van je problemen. Ik help je om te accepteren wat er in je leeft, in plaats van te (ver)oordelen. En om vervolgens de stappen te nemen die nodig zijn om je weer goed te voelen.

Voelen in je lijf als kompas

Het is iets wat we over het algemeen veel te weinig hebben geleerd. Het werkelijk kunnen voelen van ons lijf en van onze gevoelens. Je lichaam geeft je veel signalen. Wie er goed naar luistert, kan steeds beter ontdekken waar hij of zij van houdt – ‘waar je hart van overloopt’, wat hem of haar blij maakt – ‘ik voelde me zo licht als een veertje’. Je lichaam vertelt je wanneer je iets hebt opgelost – ‘er valt een last van mijn schouders’, ‘ik kan weer rustig ademhalen’. En je lichaam vertelt je wanneer iets dwars zit -‘ik krijg er buikpijn van’, of wat je beangstigt – ‘ de schrik slaat me om het hart’. De sensaties in je lichaam, je gevoelens en je emoties zijn als richtingaanwijzers. Het beter leren luisteren naar je lijf en je gevoelens, je eigen kompas, zal enorm veel voldoening geven. Jij wordt je eigen beste vriend.

Communiceren van behoeftes en grenzen stellen

Nu je jezelf beter aanvoelt en kent, wordt het tijd om je leven aan te passen aan wie je bent. Dit betekent bijvoorbeeld dat je nieuwe gewoontes aanleert, gewoontes die je goed doen. Het betekent ook in contact treden met de mensen om je heen. Je verandert in sommige opzichten, en daardoor veranderen ook de relaties op je werk, met je partner, vrienden of familie. Het uitspreken van je behoeftes en het stellen van grenzen op een respectvolle en heldere wijze zijn nu belangrijke vaardigheden. Ik begeleid je bij het leren van deze vaardigheden, en ik steun je om trouw te blijven aan wat goed is voor jou. Zonder daarbij de grenzen en behoeftes van anderen uit het oog te verliezen.

Volwassen kracht en vreugde

Tijdens je therapietraject hervind je steeds meer het vermogen om verantwoordelijkheid te nemen voor je leven op een volwassen manier. Je krijgt je eigen toestemming om te zijn wie je bent, en om te doen wat je wilt en kunt. Vreugde en liefde liggen dan al snel op de loer!

Psychologische hulpverlening en contact met Praktijk Centraal Hart

Wil je komen kennismaken? En wil je weten of je met jouw dilemma bij mij aan het werk kunt? Of willen jullie samen werken aan jullie relatie? Neem gerust contact met me op. Ik, als psycholoog en als persoon, ontmoet je graag.